2013. április 29., hétfő

Hagyományos Anyák Napi Torta - 'Mothering Cake' - Recept


Ismert, hogy a XVII. századi Angliában sem feledkeztek meg az anyákról: a húsvétot követő negyedik vasárnapja volt az ő ünnepük. A családjuktól messze dolgozó szolgálók szabadnapot kaptak, hogy hazamehessenek, és a napot édesanyjukkal tölthessék. A látogatás előtt külön erre a napra ajándékként elkészítették az anyák süteményét. Ilyenkor a család apraja-nagyja együtt ment az istentiszteletre, valamint különleges ebéddel-vacsorával ünnepelt. Akik nem tarthattak velük, nem lehettek a jeles napon édesanyjukkal, apróságokkal kezdtek kedveskedni nekik. 

Angliában anyák napján hagyomány az édesanyák számára mandulás Simnel torta azaz 'Mothering Cake' készítése.
















Recept:
  • 18 dkg vaj
  • 18 dkg 1. MCM Gyümölcscukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 23 dkg liszt
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 0.5 kiskanál őrölt fahéj
  • 1 csipet őrölt gyömbér
  • 3 dkg őrölt mandula
  • 3 db tojás
  • 2 evőkanál tej
  • 50 dkg aszalt gyümölcs
  • 10 dkg koktél-cseresznye
  • porcukor
  • 20 dkg kék marcipán
  • 20 dkg sárga marcipán
  • 2 evőkanál baracklekvár
  • 1 db tojásfehérje

Elkészítés

A vajat a gyümölcscukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a citromhéjat. Egy másik edényben összekeverjük a lisztet a sütőporral, a fahéjjal, a gyömbérrel és a mandulával.
A vajhoz egyenként hozzáadjuk a tojásokat úgy, hogy közben 1-1 evőkanálnyi lisztes keveréket is teszünk hozzá, majd hozzáadjuk a maradék lisztes keveréket és a tejet. Végül hozzákeverjük az aszalt gyümölcsöket és az apróra vágott cseresznyét is.
A munkafelületet megszórjuk porcukorral, majd a kék marcipánt 0,5 cm vastag, 20 cm átmérôjû koronggá nyújtunk rajta.
A tészta felét egy sütőpapírral kibélelt, 20 cm-es tortaformába kanalazzuk, ráhelyezzük a marcipánkorongot, majd a maradék tésztát.
180 °C-ra előmelegített sütőben 30 percig sütjük, majd a hőfokot 150 °C-ra csökkentjük, és további másfél órán át sütjük, míg a tészta meg nem szilárdul.
20 dkg-nyi sárga marcipánból újabb korongot nyújtunk. A kihűlt tészta tetejét megkenjük a baracklekvárral, és beborítjuk a marcipánkoronggal.
A maradék marcipánból 11 vagy 12 darab golyót készítünk (aszerint, hogy Júdást is ábrázolni akarjuk-e, a golyók ugyanis a tanítványokat jelképezik, akik részt vettek az utolsó vacsorán). A golyókat a torta tetejére helyezzük és szakácsfáklyával megpirítjuk.

Jó étvágyat! J

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése